Power BI Update Q4 2023

Power BI update (Q4 2023)

Deze update van het laatste kwartaal uit 2023 introduceert diverse belangrijke en opvallende verbeteringen binnen Power BI. Onze collega Jos neemt je mee in de meest belangrijke ontwikkelingen.

Datasets heten nu ‘Semantische Modellen’

De term “dataset” was voor velen te breed en leidde tot verwarring, vandaar dat Microsoft heeft gekozen voor de term “Semantisch model”. Hierdoor kunnen verschillende onderdelen binnen Power BI beter van elkaar worden onderscheiden. De nieuwe benaming sluit nauwkeuriger aan bij de mogelijkheden van Power BI.

De button slicer is
verder ontwikkeld

De visualisaties hebben verdere ontwikkelingen ondergaan. Waar je voorheen beperkt was in het weergeven van informatie, is er nu meer ruimte beschikbaar voor variabelen om een betere context te bieden. De komende Button slicer wordt hiermee nog gebruiksvriendelijker.

Card visuals krijgen meer opties

Door referentie labels toe te voegen, visualiseer je kaarten op een meer gebruiksvriendelijke manier. Bovendien is er een ingebouwde functie waarmee je kaarten met elkaar kunt vergelijken. Hierdoor wordt het eenvoudiger en esthetisch aantrekkelijker om elementen toe te voegen. Verder kun je nu gemakkelijk waarde vergelijkingen toevoegen aan de kaarten.

DAX-formules gemakkelijker met Co-Pilot

Waar je voorheen nog zelf handmatig formules op formules bouwde, kan je steeds makkelijker formules schrijven met onder andere Microsoft AI Co-Pilot. Daarmee test je nu live de code met een preview-mode, zonder dat daar een refresh voor nodig is. Met de nieuwe DAX-format functie krijg je je code netjes geordend.

Uitgebreide implementatie pijplijn

Bij het creëren van een implementatiepijplijn heb je nu de vrijheid om zelf het aantal stappen te kiezen en deze stappen van gepersonaliseerde namen te voorzien. Dit biedt een aanpasbare en gestructureerde aanpak voor je implementatieproces. 

Power BI-service krijgt meer mogelijkheden

Microsoft legt de nadruk steeds meer op de onlineversie van Power BI ten opzichte van de Desktopversie. In de cloud-gebaseerde versie is het nu mogelijk om kolommen en tabellen te verwijderen in een Semantisch Model, en ook kunnen relaties tussen tabellen online worden aangepast. 

Zebra BI nog gebruiksvriendelijker

Met Zebra BI is het nu eenvoudiger om tekstkolommen toe te voegen aan het dashboard. Hierdoor voeg je meer context toe aan je visualisaties, wat de gebruiker in staat stelt om dieper inzicht te verkrijgen. Deze update zorgt ervoor dat Zebra BI nog nauwer aansluit bij de IBCS-standaarden. 

Integratie Co-Pilot en Fabric

Geleidelijk aan breidt de AI van Microsoft, Co-Pilot, zijn ondersteuning uit binnen de Microsoft-apps. De onlangs gelanceerde Fabric ontvangt nu extra assistentie bij automatiseringen, berekeningen en rapportages. Deze update zorgt ervoor dat Fabric steeds meer naadloos samenwerkt met andere Power BI-onderdelen via Co-Pilot.  

Meer weten over de mogelijkheden van Power BI?

Wil je ontdekken welke kansen de nieuwste updates te bieden hebben voor jouw organisatie? Of heb je interesse in een gesprek over Power BI? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je kunt eenvoudig een afspraak inplannen met onze sales-collega, Wouter, via de knop.  

De Power BI update elk kwartaal in je mailbox?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief, dan sturen we je een paar keer per jaar informatie toe. Eens per kwartaal is dat een update van de nieuwste Power BI mogelijkheden.

    Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief