FAQ

De technologie waar wij mee werken en onze dienstverlening roepen soms veel vragen op. Daarom zetten we de meest gestelde vragen voor je op een rij! Klik om het antwoord op jouw vraag te vinden.

iqbs BI veelgestelde vragen

Het iqbs framework voor Infor LN, SAP en Odoo kent een modulaire opbouw van gestandaardiseerde componenten. Afhankelijk van onder meer de bronsystemen en de gewenste rapportagegebieden stelt iqbs een maatwerk voorstel op. Dit voorstel bevat een inschatting van de benodigde uren om het standaard iqbs framework te implementeren. Daarnaast is ook opgenomen hoeveel uren nodig zijn om bijvoorbeeld maatwerkvelden en extra databronnen te integreren.

Meer over iqbs framework >>

Jazeker, juist het integreren van meerdere databronnen in één datawarehouse en dit uiteindelijk visualiseren en delen in één (Power BI-) omgeving, is waar iqbs zich sinds 2000 in heeft gespecialiseerd.

Onze oplossingen zijn allemaal ontwikkeld op Microsoft technologie, waarin we voor het ETL proces SQL Server, Azure SQL en Azure Data Factory inzetten en voor de visualisatie Power BI.

Als het gaat om de oplossingen en databases die wij kunnen uitlezen is er, naast onze standaard oplossing voor SAP, Infor LN en Odoo maar weinig wat we niet kunnen.

Binnen het iqbs framework hebben we verschillende intelligente oplossingen ontwikkeld om te rapporteren in verschillende valuta en over verschillende tijdzones. Meer dan 70% van onze klanten heeft gekozen voor een internationale implementatie van ons iqbs framework.

Bekijk een selectie van onze klanten >>

Ja, met de implementatie van een datawarehouse maak je data juist beschikbaar buiten de bronsystemen en verrijk je de data met informatie uit andere systemen, zodat je bijvoorbeeld financiële informatie met CRM informatie kunt aanvullen. We brengen deze data naar rapporten in Power BI, maar de rapportages kunnen ook met bijvoorbeeld Excel of SSRS worden gebruikt.

Natuurlijk zijn rollen en rechten onderdeel van het iqbs framework. Met row level security (rls) is zelfs binnen een Power BI rapport nog te bepalen welke records beschikbaar zijn per gebruiker. De Active Directory binnen Microsoft 365 wordt veelal gebruikt als basis en oplossingen als Microsoft Teams voor het samenwerken met, en delen van, rapportages.

Ons iqbs framework, met specifieke connectoren, neemt het complexe ETL deel (Extract, Transform, Load) uit handen. Onderdeel van de implementatie is het begeleiden en trainen van de beheerders in je organisatie.

Werken met de rapporten en dashboards betekent werken met Power BI, en dat is mogelijk even wennen. We leveren standaard onze Power Packs mee, waarmee je snel van start kunt met een set rapportages voor alle afdelingen. Tijdens de implementatie worden jij en je collega’s getraind in het werken met de nieuwe mogelijkheden van Power BI. We beloven dat de rapportages herkenbaar en intuïtief zijn, maar ook zeker interactiever en mooier dan je nu gewend bent. Alle datasets zijn ook nog steeds beschikbaar in Microsoft Excel, zodat al je kennis daarvan nog steeds van pas komt.

Een vast onderdeel van de implementatie is het trainen van jou en je collega’s. In hoofdlijnen zijn er 3 trainingen te onderscheiden:

  • Een technische training voor de beheerders van het iqbs framework;
  • Een eindgebruikerstraining om te leren werken met de Power Packs (Power BI rapportages) en het datamodel in Excel;
  • Een Power BI training, om je te helpen bestaande rapportages aan te passen of zelfs eigen rapportages te ontwikkelen met het datamodel van je organisatie.

Lees meer over onze trainingen voor Power BI >>

Absoluut. Tot eind 2020 was ons advies om samen te bepalen hoe bestaande datamodellen kunnen worden geïntegreerd in het iqbs datawarehouse. Met de komst van composite data models in Power BI is er ook de optie om in Power BI jullie bestaande model en het iqbs model samenvoegen. Wij helpen je graag bij het maken van de juiste keuzes hierin.

Vraag ons advies >>

Het iqbs framework voor Infor LN, SAP en Odoo kent een modulaire opbouw. Afhankelijk van onder meer de bronsystemen en de gewenste rapportagegebieden stellen wij een maatwerk voorstel op. Dit bestaat uit een opsomming van de benodigde modules van de standaard software en een inschatting van de benodigde uren om het iqbs framework te implementeren.

Vraag een offerte aan >>

Staat jouw vraag hier niet bij?

Ook andere vragen beantwoorden we graag. Neem gerust contact met ons op!

Power BI veelgestelde vragen

Hoewel we de vergelijking vaak gemaakt zien worden, zijn de twee oplossingen totaal verschillend van elkaar. Microsoft Excel is een spreadsheet programma voor het maken van ad-hoc berekeningen en analyses. Als je periodiek dezelfde rapportages wil opleveren én delen met anderen loop je met Excel al snel tegen een aantal beperkingen aan. Je sheets worden steeds foutgevoeliger en bewerkelijker.

Power BI is een cloud platform voor het gestandaardiseerd analyseren van grote datasets, het visualiseren van de uitkomsten en het vervolgens veilig delen van deze rapportages binnen en buiten de eigen organisatie. De visualisaties in Power BI zijn een stuk krachtiger, zeker in combinatie met de custom visuals van bijvoorbeeld onze partner Zebra BI. Power BI datamodellen zijn trouwens ook weer beschikbaar in Excel voor een snelle, eigen analyse van de informatie. Kortom: Power BI en Excel dienen beide een eigen doel en zullen dit ook blijven doen.

Lees meer over de mogelijkheden van Power BI >>

We gebruiken standaard visuals van Power BI en daarnaast werken we samen met Zebra BI als we snel inzicht willen geven in bijvoorbeeld actuals t.o.v. budget en forecast. Dan is er geen betere oplossing van die van Zebra BI.

Lees meer over Zebra BI >>

Hiervoor is Power BI gebouwd. Onze oplossing maakt jouw data veilig en gestandaardiseerd beschikbaar in Power BI. Hiermee ben je klaar om eigen rapporten en dashboards te maken en er verder in te duiken met eigen analyses.

En ja, vanuit Power BI kan je met één druk op de knop je analyse verder uitwerken in Microsoft Excel.

Verder lezen over Power BI >>

Power BI begint met de gratis desktopversie, waarin je je eigen rapporten kunt gaan maken. Op het moment dat je deze rapporten wilt delen met anderen, hebben alle gebruikers een Power BI Pro licentie nodig. Dat wil zeggen; als ze de gegevens in het rapport willen kunnen verversen, en dat is eigenlijk altijd zo. Als je gebruikt maakt van ons iqbs framework, hebben alle gebruikers dus een Power BI Pro licentie nodig om de data uit het datawarehouse te kunnen verversen.

Meer over de verschillende versies van Power BI >>

Hoewel Power BI wel met real-time dataconnecties kan werken, zien we bij onze klanten dat dit alleen voor een heel klein deel van de rapportages wenselijk is. Hoe kan je werken met een financiële analyse van de marge als bij iedere doorgeboekte order de data verandert?

Het iqbs framework gaat voor het grootste gedeelte van data uit van een nachtverwerking. De rapportages en dashboards laten de situatie zien tot gisteren einde werkdag. Voor een klein deel van de gegevens (denk aan openstaande pick-opdrachten, of de wachtrij bij de customer service) kunnen we door de modulaire opbouw van het framework near-realtime data aanleveren.

Het aantal geautomatiseerde data refreshes per dag is afhankelijk van het Power BI abonnement, maar handmatig kan de data altijd ververst worden.

Meer lezen over het iqbs framework >>

Ja, er zijn honderden connecties standaard meegeleverd met Power BI. Als je gebruik maakt van iqbs-oplossingen helpen we je bij het maken van een keuze om de data direct in Power BI te laden, of met de tussenkomst van een datawarehouse. We helpen je dan ook met het ontwikkelen van een connector voor je eigen systemen als deze niet beschikbaar is. Voor SAP, Infor LN en Odoo hebben we trouwens standaard connectoren om de data te ontsluiten.

Meer over deze standaard connectoren >>

Zeker. Voor iqbs is dit een belangrijk deel van ons werk. Data eenmalig inlezen is een stuk minder complex dan dit proces standaardiseren. Het liefst doe je dit zonder tussenkomst van een gebruiker. Anders gezegd: we willen dit automatiseren. Er zijn tal van mogelijkheden om dat in te regelen. Staat je nieuwe data on-premises dan zorgen we met de Power BI Gateway voor een veilige verbinding naar de Power BI cloud. Als je (nieuwe) data uit een andere cloud applicatie komt, zijn er tal van connectoren beschikbaar die je rapportages van nieuwe data kunnen voorzien.

Meer over Power BI >>

Power BI bestaat in feite uit 2 onderdelen. De meeste mensen bedoelen met Power BI de Power BI Service: de clouddienst van Microsoft om rapporten te bouwen en te delen met de juiste rechten per gebruiker.

Power BI Desktop is een applicatie die draait op je laptop of pc en is bedoeld om rapportages te bouwen. Zodra deze gereed zijn, worden deze gepubliceerd (geüpload) naar de Power BI service en staan daarmee in de cloud.

Een derde optie is de Power BI Report Server voor als je als bedrijf je eigen, lokale Power BI service wilt hosten. Je rapportage wordt dan niet meer gehost in de cloud, maar op een eigen server (in je datacenter). Naast de voordelen van eigen beheer als het bijvoorbeeld gaat om compliance in bepaalde branches, zijn daar ook de nadelen. De investering en beheerkosten hiervan kunnen flink oplopen en de ontwikkeling ervan loopt achter ten opzicht van cloud service.

Meer over Power BI >>

Wij zouden de vraag omdraaien: als de Excel rapportages zo complex zijn, hoe bewaak je dan de integriteit van de data en uitkomsten nog? Flauw, maar wel een belangrijke vraag. Dus daag ons uit! We zijn er van overtuigd dat we elk Excel rapport kunnen overzetten naar Power BI, waarbij het meteen eenvoudiger wordt om het beheer op de data te doen.

Meer over Power BI >>

Hoewel we het vergelijk vaak gemaakt zien worden, zijn de twee oplossingen totaal verschillend van elkaar. Microsoft Excel is een spreadsheet programma voor het maken van ad-hoc berekeningen en analyses. Als je periodiek dezelfde rapportages wilt opleveren én delen met anderen loop je met Excel al snel tegen een aantal beperkingen aan. Je sheets worden steeds foutgevoeliger en bewerkelijker.

Power BI is een cloud-platform voor het gestandaardiseerd analyseren van grote datasets, het visualiseren van de uitkomsten en het vervolgens veilig delen van deze rapportages binnen en buiten de eigen organisatie. De visualisaties in Power BI zijn stuk krachtiger, zeker in combinatie met de custom visuals van bijvoorbeeld onze partner Zebra BI. Power BI datamodellen zijn trouwens ook weer beschikbaar in Excel voor een snelle, eigen analyse van de informatie.

Meer over Power BI >>

Power BI heeft verschillende voordelen, waaronder naadloze integratie met Office 365. Het is in Power BI gemakkelijk om nieuwe versies van rapportages te publiceren; Power BI is echt ontwikkeld vanuit de gedachte dat de business er zelf mee aan de slag kan gaan. Maar er is meer!

Lees over meer verschillen in ons artikel >>

Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. De Power BI service is ontwikkeld om je inzichten te delen met anderen. Dit kan op verschillende niveaus: van het delen van een visual in een ander rapport of het direct delen van het gehele rapport tot het delen van het datamodel onder de rapporten.

De integratie in Office 365 maakt het ook gemakkelijk om Power BI op te nemen in je Teams of SharePoint. Waar je ook werkt, vanuit de Power BI service kan iedereen bij je rapportage, ook vanuit de iOS of Android app op je telefoon of tablet – zelfs vanaf een smartwatch!

Bekijk onze webcast voor de best practices >>

Zeker! Er zijn verschillende opties om dit te doen. De exportfunctie maakt het mogelijk een export te maken van een bepaald rapport, bijvoorbeeld in pdf of PowerPoint. Of je neemt een abonnement op een rapport, zodat je op gezette tijden een versie ontvangt per mail. Met Power Automate kan je nog specifiekere keuzes maken en doelgroepen bepalen die exports en rapporten ontvangen per e-mail.

We adviseren overigens in alle gevallen om zoveel mogelijk de live rapporten in Power BI te delen, om iedereen de mogelijkheid te geven zelf te werken met filters en eigen analyses. Een statisch PowerPoint deck geeft niet de beleving die een interactief Power BI kan geven.

Meer over Power BI >>

Na een juiste implementatie van Power BI is er vrijwel geen ander onderhoud nodig dan regulier applicatiebeheer en gebruikersbeheer dat wordt gedeeld met Office 365. De interface hiervoor is erg eenvoudig; aanpassingen zijn gemakkelijk door te voeren.

Het beheer van de rapportages ligt bij de eigenaren van deze rapporten en datasets en is voor dergelijke specialisten ook heel goed te doen.

Meer over Power BI >>

Goed nieuws: dit kun je volledig instellen zoals je wilt op basis van een aantal type (numerieke) visuals in een rapport. Als gebruiker kan je zelf eenvoudig een melding instellen als een bepaalde waarde wordt overschreden. Het is ook mogelijk om bij combinaties van verschillende KPI’s, of van verschillende waarden, een melding te laten versturen naar een gebruiker of groep. De link naar het rapport wordt bijgevoegd, dus iedereen kan direct naar Power BI doorklikken om verder te analyseren en actie te ondernemen. Als jij nadenkt over de juiste melding, zorgen wij dat het voor je wordt ingeregeld!

Meer over Power BI >>

Power BI kent abonnementen, die verschillen in functionaliteit, gebruik en capaciteit. Je kunt kosteloos starten met Power BI Desktop en voor minder dan 9,- euro per maand heb je een Power BI Pro licentie voor het delen van rapporten. Op- en afschalen is op elk moment mogelijk.

Meer over de verschillende abonnementen van Power BI >>

Andere vragen?

Geen probleem, we beantwoorden ze graag. 

Microsoft Azure veelgestelde vragen

Azure is het cloud-platform van Microsoft dat bestaat uit meer dan 200 producten en diensten. Diensten waarvan het grootste gedeelte van het technische beheer door Microsoft wordt uitgevoerd en waarbij je als klant alleen betaalt voor de service die je afneemt of de hoeveelheid data die je verbruikt. Met de belofte van schaalbaarheid en het wegnemen van complexiteit kijken veel bedrijven naar de mogelijkheden van Azure voor nieuwe projecten.

Als we kijken naar Business Intelligence oplossingen, hebben we het bijvoorbeeld over Azure SQL, waarbij je een SQL database als dienst afneemt. Je hebt dan geen beheer meer op de SQL server als geheel, maar alleen een database. Neem je Azure Data Factory (ADF) diensten af, dan werk je niet meer in SSIS, maar op een data integratieplatform in de cloud.

De afrekenmethodiek van Azure (net als AWS en Google Cloud trouwens) is anders dan je waarschijnlijk gewend bent. Je gaat van capex (investeren en afschrijven) naar opex (kostenfacturen bij gebruik). Voor elk project zal een business case moeten bepalen wat de beste keuze is: on-premises of cloud.

Voordelen van Azure zoals schaalbaarheid naar behoefte en geen zorgen om beveiliging en updates, worden afgewogen tegen bijvoorbeeld leergeld dat nodig is om goed met de complexe afrekenmethodiek van de verschillende diensten van Azure te leren omgaan. Simpel voorbeeld: in ons iqbs framework hebben we Azure capaciteit nodig voor de nachtverwerking van het zware ETL proces. Als we de capaciteit overdag niet geautomatiseerd afschalen, hebben we juist extra kosten in plaats van minder.

We denken graag met je mee of Azure goed bij jouw data- en rapportagebehoeften past. Neem contact op om hierover te sparren.

Je wilt uiteindelijk alleen investeringen doen die ook rendement opleveren. Los van de vraag wat de kosten zijn is een belangrijkere vraag: wat levert het op? Wat gelijk blijft ten opzichte van on-premises investeringen is dat ook Azure, ondanks de schaalbaarheid, nog steeds een investering is die over de lange termijn bezien moet worden. Rendement verschilt per organisatie en binnen organisaties weer per proces.

Het is daarom van belang om je Azure diensten (200+) zo in te kunnen richten dat de kosten voorspelbaar zijn binnen een bepaalde bandbreedte. Probeer de processen zo in te richten dat je, waar mogelijk, service geautomatiseerd aan- en uit kunt schakelen. Zo betaal je alleen de opslag en rekenkracht die je nodig hebt en kan je echt kosten besparen. We denken graag met je mee of Azure goed bij jouw data- en rapportagebehoeften past.

Neem contact op voor meer informatie >>

Microsoft heeft de veiligheid gewaarborgd middels meerdere certificeringen. Er zijn mogelijkheden genoeg om je data in de opslag af te schermen zoals je dat zelf wilt: security is van levensbelang voor iedere cloud aanbieder.

Neem contact op voor de mogelijkheden >>

Microsoft realiseert zich dat het zowel technisch als financieel niet haalbaar is alle applicaties en processen in één keer over te zetten. Sommige investeringen zijn nog lang niet afgeschreven, waar andere software hard aan vervanging toe is. Het Azure platform, en trouwens ook de on-premises oplossingen zoals SQL server, zijn al jaren geschikt om in hybride opstelling geïmplementeerd te worden.

E-mail en de Active Directory zijn door veel bedrijven al gemigreerd naar Azure, MS Office volgde snel. Power BI is in feite een Azure-only oplossing en kan heel goed data uit de zowel lokale als cloud bronnen combineren.

Kortom: de migratie naar Azure Cloud is er een van de komende jaren.

Zullen we starten? Neem contact op >>

Meer vragen?

Geen probleem, we beantwoorden ze graag. Stuur je vraag hier in en neem contact met ons op!