Technologie

Data science

  1. Home
  2. /
  3. Technologie
  4. /
  5. Data science

Je weet waar je naartoe wilt met je organisatie. Je hebt grip op datastromen, een beheerd datawarehouse en je dashboards en rapportages geven real time inzicht in waar je staat.  Dan rijst de vraag: wat kan ik met deze grote hoeveelheid aan data? Hoe kan ik het gebruiken om gebeurtenissen in de toekomst te voorspellen? Daar komt data science om de hoek kijken.

Wat is data science precies?

Laten we beginnen met het begrip data science, ook wel datawetenschap. Wat is dat precies? Bij iqbs bekijken we data science in de volgende context: het is dé volgende stap om meer waarde te halen uit de investeringen in BI. 

Wat vertelt data science mij?

Stel dat je kunt voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft,  vóórdat hij stil komt te staan. Of dat je op basis van verwachte verkoopcijfers en data zoals weersvoorspellingen en vakantieperiodes je inkoopbeleid kunt perfectioneren. Met data science ontdek je patronen die belangrijke business vragen kunnen beantwoorden. 

Vier verschillende analyses

Binnen het veld van BI kunnen we vier analyses benoemen. Als eerste een descriptive analyse. Deze beschrijft wat er ís gebeurd: de order intake deze week is 143. Dan vult de diagnostic analyse deze informatie vervolgens aan met relevante verklaringen bijvoorbeeld over het aantal nieuwe klanten binnen die orders. Dit helpt je beslissingen te nemen. 

Wil je voorspellen welke orderintake je de komende weken kunt verwachten, dan gebruik je een predictive analyse. Met zo’n analyse kom je bijvoorbeeld ook te weten in welke regio de orderintake het hoogst zal zijn en wat dat doet met je marge. Bij iqbs richten we ons op deze analyses. Wij gebruiken gestructureerde data aangevuld met bijvoorbeeld open source data om te komen tot een toekomstverwachting. 

Met prescriptive analyse stel je vast aan welke knoppen je kunt draaien en ook welke kant je op moet draaien. Bijvoorbeeld door scenario’s door te rekenen. 

 

Data science analyses

Wat levert data science op?

Wat kan iqbs met data science?

Natuurlijk is het voorspellen van bepaalde gebeurtenissen, zoals het aantal verkopen, niks nieuws. Echter zorgt nieuwe technologie ervoor dat we dit sneller en vooral secuurder doen. Zo analyseren we niet alleen de afgelopen maand, met vier variabelen. Maar kijken we naar vijf jaar op basis van 150 variabelen.

Door het gebruik van meerdere informatiesystemen (big data dus) worden de voorspellingen steeds nauwkeuriger. Het is hierdoor van groot belang dat je brondata betrouwbaar, volledig en actueel is. Het is het fundament waarop je verder gaat bouwen. Het iqbs framework kan je hiervoor als basis gebruiken.

Met onze hulp maak je data beschikbaar en doe je betrouwbare analyses. Wil je daarnaast nog meer controle over de data van jouw organisatie? Dan helpen we je graag met voorspellende algoritmes. 

Nu concreet: een voorbeeld van Data Science

Benieuwd hoe wij te werk gaan? Wat Data Science in de praktijk in kan houden? En of dat bij jouw organisatie past? In onze whitepaper lichten we dit toe en behandelen we hoe we dit bij onze klanten realiseren om er meer duidelijkheid over te geven. Na het invullen van je gegevens in bijgaand formulier sturen we je de whitepaper graag per mail toe.

Voornaam*
Achternaam
Email*
Functie
Bedrijfsnaam*
Telefoonnummer
Label
Nieuwsbrief
Datascience