Power BI Update Q1 2024

Power BI Update (Q1 2024)

Deze update van het eerste kwartaal van 2024 brengt de belangrijkste en meest opvallende verbeteringen binnen Power BI met zich mee. Onze collega Maartje neemt je mee door de belangrijkste ontwikkelingen.  

Copilot Panel

Copilot is vanaf nu beschikbaar als panel in Desktop en Service in Power BI. Met de Copilot kun je generatieve AI gebruiken om het maximale uit je gegevens te halen.  Copilot kan jouw werk in Power BI makkelijker maken, zoals bijvoorbeeld een stuk query schrijven of een beschrijving genereren van een semantisch model. Daarnaast kun je nu op synoniemen zoeken in de Q&A functie met Copilot 

DAX Query viewer

De nieuwe DAX query viewer is jouw tool om snel door je semantische gegevensmodel te navigeren. Je kunt er snel query’s mee uitvoeren om bijvoorbeeld de top 100 rijen van een tabel te checken of een summary uit te draaien. En het mooie is dat de DAX query viewer een handige ‘Query opmaken’-optie heeft waarmee je je code netjes kunt maken voor een betere leesbaarheid. 

Nieuwe visual – 100% Gestapelde Area-grafiek

Er is een gloednieuwe toevoeging aan de basisvisuals: de 100% Gestapelde Area-grafiek. Met deze grafiek kun je gemakkelijk zien hoe verschillende gegevensreeksen zich verhouden tot elkaar, omdat het totaal altijd 100% is. Het is superhandig om te laten zien hoe de verhoudingen in de tijd veranderen. Je kunt het vinden in de visuele galerij, op het dialoogvenster van het object of in het opmaakvenster, naast de vertrouwde Gestapelde Area-grafiek. 

Verbeteringen aan lijngrafieken

Ontdek de nieuwe mogelijkheden met kleuren en transparantie aan lijngrafieken. Je kunt nu de transparantie van lijnkleuren aanpassen. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om de kleur en transparantie van elke serie te regelen. Daarnaast worden er nu Monotone en het nieuwe Cardinal-smoothtype voor volledige controle over gladde lijnen aangeboden. Kies uit voor, midden en na staplijnen om je visual perfect af te stemmen op je verhaal. 

Storytelling in PowerPoint

Gebruik je Power BI add-on in een doorlopende PowerPointpresentatie, dan kan de info verouderd zijn omdat het wordt geladen wanneer de dia verschijnt. Tot nu toe kon je dan alleen handmatig updaten. Met de nieuwe automatische vernieuwingsfunctie tijdens diavoorstellingen haalt de toevoeging zelf de nieuwste data op uit Power BI. Zo ben je altijd up-to-date. Je stelt dit in via de toevoegingsinstellingen tijdens de diavoorstelling. Let wel op: automatisch vernieuwen werkt alleen tijdens de diavoorstellingsmodus, niet als je aan de presentatie aan het werken bent. 

Ondersteuning van mappen in werkruimtes

Een van de favoriete updates van Maartje: Met de nieuwste updates in de Power BI mobiele apps kun je nu mappen in werkruimten gebruiken. Dat betekent dat je direct vanuit de mobiele app toegang hebt tot items die netjes zijn georganiseerd in mappen binnen je werkruimte. Werkruimten en mappen zijn Fabric entiteiten, dus je kunt ook items toevoegen aan een werkruimte die geen Power BI-items zijn. Houd er rekening mee dat deze functie momenteel beschikbaar is als preview voor de service.

Clear Barcode

In de nieuwste update is het nu mogelijk om, wanneer een veld in je model als barcode is gemarkeerd, met de camera van je mobiel de barcodes van echte objecten te scannen. Hiermee kun je rapporten filteren die op dit model zijn gebaseerd. Daarnaast heeft Microsoft geluisterd naar feedback van gebruikers in winkels en een nieuwe knop toegevoegd aan de voettekst van het rapport. Hiermee kun je met één klik eerder gescande barcodes uit het filter van het rapport verwijderen. 

Meer weten over de mogelijkheden van Power BI?

Wil je ontdekken welke kansen de nieuwste updates te bieden hebben voor jouw organisatie? Of heb je interesse in een gesprek over Power BI? Aarzel niet om contact met ons op te nemen. Je kunt eenvoudig een afspraak inplannen met onze sales-collega, Wouter, via de knop.  

De Power BI update elk kwartaal in je mailbox?

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief, dan sturen we je een paar keer per jaar informatie toe. Eens per kwartaal is dat een update van de nieuwste Power BI mogelijkheden.

    Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief