Dit is er aangekondigd op het Microsoft Build event

  1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Dit is er aangekondigd op het Microsoft Build...

Deze week (23 en 24 mei 2023) vond Microsoft Build plaats, een event speciaal voor Microsoft developers. Onze consultants hebben dit event via de livestream uitgebreid gevolgd om als eerste te weten wat er allemaal aan zit te komen. Net als bij andere Microsoft-events worden er namelijk tal van aankondigingen gedaan. Een verzameling hiervan vind je traditiegetrouw in het Book of News. Om je in één keer up-to-speed te krijgen, zetten we in deze blog de belangrijkste aankondigingen op een rij voor de BI-gerelateerde onderwerpen.

Microsoft Fabric

Wellicht heb je hier al iets over gehoord. Wij gaan dit hoe dan ook goed in de gaten houden. Microsoft Fabric is de nieuwe verzamelnaam van het Microsoft Data platform. Het brengt bestaande onderdelen (uit Power BI en Synapse) samen tot één nieuwe omgeving met als fundering het ‘OneLake’ voor dataopslag. OneLake positioneert zich als een soort OneDrive voor data.

Microsoft Fabric

Binnen dit platform is het mogelijk om in een enkele omgeving de data-ontsluiting, transformatie en presentatie uit te voeren zonder hiervoor externe componenten nodig te hebben. Voorheen was het mogelijk om dit binnen Power BI te doen, maar nu zijn daar krachtigere onderdelen aan toegevoegd. Data kan worden ontsloten met Data Factory (een versimpelde versie van de Azure Data Factory) waarna data middels Synapse Analytics of Azure Machine learning getransformeerd kan worden. Uiteindelijk wordt deze data gepresenteerd in Power BI.

De kracht hiervan? Alles zit in één enkele service. Ook is het simpel en veilig met elkaar verbonden zonder dat je hiervoor veel hoeft te programmeren of op te zetten.

Workspaces groeperen

Binnenkort heb je de mogelijkheid om Workspaces te groeperen in een zogenoemd domein. Dit zal je helpen om je omgeving netjes te houden. Het klinkt wellicht als een simpele aanpassing, maar het zorgt voor beter overzicht wanneer je werkt in meerdere Workspaces tegelijk.

Git-integratie

Dan vertellen we je nog even over de aankondiging op Microsoft Build over Git-integratie. Met deze integratie in Microsoft Fabric kun je het BI ontwikkelproces ondersteunen. Versiebeheer en gecontroleerde uitrol naar een test- en productie omgeving wordt hierdoor mogelijk en ook geeft het mogelijkheden tot samenwerken bij de ontwikkeling in Power BI

AI-integratie

Microsoft Fabric wordt geïntegreerd met Azure OpenAI Service om gebruikers te assisteren met het verkrijgen van meer inzicht in hun data. Ook het bouwen van data oplossingen wordt makkelijker met de hulp van Copilot, de generatieve AI assistent.

Nieuwe technologieën inzetten

Zodra er nieuwe mogelijkheden beschikbaar zijn, kijken wij naar de beste manier om deze in onze technologie in te zetten. Zo werken we altijd met de nieuwste mogelijkheden. Microsoft Fabric is een bevestiging van de visie van iqbs op moderne BI platformen. Wil je weten waar we die nieuwe technieken voor nodig hebben en hoe we die inzetten? Lees er dan meer over op onze framework pagina via onderstaande knop.