Forrester Wave 2021

  1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Forrester Wave 2021
Forrester Wave 2021

Klanten van Forrester vragen vaak: hebben we met alle ontwikkelingen op het gebied van AI en machine learning (ML) nog steeds een enterprise BI-platform nodig? De vraag heeft de juiste bedoeling, maar is onjuist geformuleerd. In plaats daarvan zou de vraag moeten zijn: wat kan AI doen om de toegang tot gegevens verder te democratiseren en de door inzichten gestuurde volwassenheid te blijven verbeteren? Met dit in gedachten zoeken professionals op het gebied van zakelijke inzichten nu verbeterde BI-functies die verder gaan dan rapportage, query’s, gegevensvisualisaties en elementaire beschrijvende en diagnostische analyses.

Over Forrester

Forrester doet al ruim 35 jaar wereldwijd onderzoek in het bedrijfsleven. Hun doel is om bedrijven en technologie partners op de hoogte te brengen en houden van wat belangrijk is in hun werkveld – nu en in de korte toekomst. In die context doen ze ook onderzoek naar BI platform providers. Uit de top van de markt zijn de 15 meest significante platformen gekozen voor een vergelijkend onderzoek, waaronder: AWS, IBM, MicroStrategy, Oracle, SAP en TIBCO software. De platformen zijn geanalyseerd en getest om professionals te helpen de juiste keuze te maken.

Forrester Wave: Augmented BI Platforms

De Forrester Wave™-evaluatie belicht leiders, sterke presteerders, kanshebbers en uitdagers. Het is een beoordeling van de topleveranciers op de markt en vertegenwoordigt niet het hele leverancierslandschap. De top 15 aanbieders in de markt zijn geselecteerd voor het vergelijkend onderzoek, die allen op 15 criteria zijn getest. Deze criteria gaan voornamelijk over:

  • de huidige mogelijkheden van het product, bijvoorbeeld als het gaat om architectuur, DevOps en governance;
  • de strategie die de aanbieder hanteert, bijvoorbeeld in innovatie en performance;
  • marktaandeel gemeten uit inkomsten uit licenties en abonnementen.

Het laatste criterium speelt een kleinere rol in de evaluatie van de producten, maar geeft wel inzicht in de uiteindelijke overview. Het is dan ook opvallend dat van de 4 platformen met het grootste marktaandeel (IBM, Microsoft, Oracle en Salesforce) er slechts 3 genoeg punten scoren om als ‘leader’ te worden aangemerkt.

Oordeel over Microsoft

Microsoft is wederom als absolute leider uit de test gekomen. Microsoft Power BI is niet alleen “een logische keuze voor Azure- en/of Office 365- gebruikers”, maar zelfs ook “hard not to consider Power BI as your top choice for an enterprise BI platform“, aldus Forrester (2021)

Tegenover de andere platformen scoort Microsoft zowel in de huidige mogelijkheden van het product Power BI als in de strategie van het platform beduidend hoger. Het is dus de absolute winnaar van het onderzoek – en daar sluiten wij ons natuurlijk volledig bij aan.

Wil je meer lezen over de mogelijkheden van Power BI voor jouw organisatie? Lees verder op onze pagina 'Power BI: jouw stuurinformatie binnen handbereik'.