Klantverhalen
Onze klant: SafanDarley
  1. Home
  2. /
  3. Portfolios
  4. /
  5. SafanDarley

SafanDarley is wereldwijde producent van kantpersen en scharen. De machines worden gebruikt bij metaalverwerkende industrie en hebben wisselende samenstellingen: elektronisch, hydraulisch en hybride – handmatig of geautomatiseerd. De kantpersen worden gebruikt om metaal te buigen en de scharen om plaatmateriaal te knippen. Het bedrijf zoals we het nu kennen is ontstaan in 2012 uit een samenvoeging van Safan in Lochem en Darley in Eijsden. Samen hebben ze jarenlange ervaring in de metaalverwerkende industrie. Er werken zo’n 180 medewerkers en daarnaast kent het bedrijf een wereldwijd dealernetwerk voor de service en verkoop van de machines. We gaan in gesprek met Nino, projectleider en Roy, IT-manager over de samenwerking met iqbs.

Van datadumps uit Infor LN naar informatie

SafanDarley maakt al tijden gebruik van de data uit hun ERP-systeem, Infor LN, waar bijna de hele organisatie in werkt: van inkoop tot productie en van finance tot aan sales. Het was alleen erg ingewikkeld om de data te vergaren: ze trokken databundels uit het erp en verwerkten die vervolgens met Excel om er zo veel mogelijk informatie uit te halen. Omdat dit kennis vergt van zowel het Infor LN-systeem als van Excel, werd het een steeds moeilijkere taak naarmate vanuit het bedrijf steeds meer de behoefte kwam om data-gedreven te gaan werken. Wat ontbrak was een gemakkelijke manier om informatie te raadplegen voor eindgebruikers. Met dat doel voor ogen zochten ze een partner die verstand heeft van het erp-systeem waarmee ze werken én van het visualisatieproces: de wens was om data uit de systemen te trekken en het te visualiseren voor de medewerkers van de organisatie.

“We waren vooral een excel-georienteerde organisatie. We maakten veel dumps vanuit ons erp-systeem, plakten dat in excel en probeerden daar zinnige informatie van te maken. We misten vooral een gemakkelijke manier om informatie te raadplegen, die ook voor eindgebruikers goed toegepast kan worden.”
Roy
IT-manager

Onze klant

SafanDarley is producent van kantpersen en scharen, die worden gebruikt in de metaalverwerkende industrie. Met 3 vestigingen en een wereldwijd dealernetwerk zorgen ze voor verkoop en service van de machines.

Van stoeien in Excel...

Door exports uit Infor LN in Excel te stoppen maakten ze al gebruik van de bedrijfsdata. Het was alleen heel moeilijk om de data te vergaren en het te verwerken naar inzichten. Wat ontbrak was een makkelijke manier om informatie te raadplegen voor eindgebruikers.

...naar inzicht met Power BI

Door de bedrijfsprocessen te visualiseren is het nu wel snel duidelijk waar pijnpunten liggen en wat juist goed gaat. Door aan de hand daarvan op de processen te sturen, hielpen we SafanDarley een meer datagedreven organisatie te worden.

“Het grote voordeel is dat ze bij iqbs zowel verstand hebben van de BI-tool als van het erp-systeem dat wij gebruiken en het datamodel erachter. Naast dat ze ons helpen om meer te werken met de data uit ons systeem, hebben ze ook heel veel verstand van onze business. Ze zijn daardoor een hele goede sparringpartner en hebben aan een paar woorden vaak genoeg.”
Nino
Projectleider

Samen over naar inzicht

Samen hebben we de hele implementatie opgepakt. We helpen SafanDarley nu nog om te ondersteunen, verder te professionaliseren en het systeem verder uit te breiden. Het is de bedoeling om zo ook steeds meer medewerkers met de nieuwe mogelijkheden te laten werken.

“We hebben wel een beetje onderschat hoe groot het systeem van iqbs is en hoe veel je er mee kunt. Daardoor was het lastig om die eerste stap te zetten ná de implementatie. Maar na wat hulp van iqbs wisten we gelukkig snel welke paden te bewandelen.”, aldus Nino.

"Het ging eigenlijk vrij snel van start project naar resultaat. Op een gegeven moment zaten we in een sessie waarin ook de dashboards getoond werden, en die werden getoond met onze eigen data. Dat vond ik wel heel gaaf, dat je direct die data gevisualiseerd krijgt zonder dat je er zelf veel voor te hoeft te doen.”

Niet door aan de bedrijfsprocessen te veranderen, maar juist door inzicht te geven in de bedrijfsprocessen hebben we de klant al erg geholpen. Inzicht in waar het goed gaat, maar ook in waar het beter kan, heeft SafanDarley al geholpen om een aantal bedrijfsprocessen te optimaliseren. Men heeft in één keer heel veel inzicht over een bepaalde informatiebehoefte die er was, wat maakt dat de medewerkers erg enthousiast zijn.

Datagedreven werken

Het aantal mensen dat met de nieuwe dashboards werkt zal nog erg gaan groeien binnen de organisatie. Uiteindelijk is de bedoeling dat iedereen het iqbs data dashboard opent als ze ’s morgens op kantoor komen en direct kunnen zien hoe de dagen ervoor zijn gegaan, waar de focus voor die dag ligt en wat belangrijke zaken zijn.

"Ons grootste doel is om een datagedreven organisatie te worden, dus dat we de data gebruiken om te bepalen hoe we onze werkdagen gaan inrichten. Mochten er uitzonderingen zijn, willen we ook graag dat dat weergegeven wordt vanuit die data in onze systemen zodat we eigenlijk kunnen bepalen hoe we die dag daarop gaan anticiperen."

De focus voor de oplossing ligt nu nog vooral de hoofdvestiging in Nederland, maar met het huidige enthousiasme groeit het plan om snel uit te gaan breiden naar de 2e Nederlandse vestiging en Amerika. Dankzij de dashboards is de bedrijfsdata voor de medewerkers veel toegankelijker geworden. Door inzicht en visualisatie van de data uit de systemen is het duidelijk waar de pijnpunten en de focusgebieden (moeten) liggen.

Nino: “Op onze productieafdeling gebruiken we de dashboards bijvoorbeeld om te zien welke machines we op welk moment gaan bouwen, hoe de materiaalvoorziening er op dit moment uit ziet: komen alle onderdelen op tijd en als ze niet op tijd komen – wanneer komen ze dan? Zo kan onze productie daarop anticiperen. Aan de andere kant gebruiken we het bij sales om in kaart te brengen wat de omzet is, maar ook waar verkoopkansen liggen. Maar ook bij afdelingen als inkoop en het magazijn gebruiken ze het.”

Op zoek naar de juiste BI-partner

Vanaf het eerste gesprek ging het eigenlijk meteen goed. Ik merkte dat Nino het serieus aanpakte bij de pakketselectie en selectie van leverancier: hij stelde veel goede vragen. Ze wilden de juiste keuze maken en vonden het fijn dat ik ook vast wat dingen kon laten zien. Als je al wat doet met BI wil je bij vernieuwing wel meteen een goede keuze maken. Wij hebben een standaard oplossing op Infor LN maar hebben ook samen gekeken naar wat er moet gebeuren als de klant aanpassingen wil, of als ze bijvoorbeeld nog andere data willen toevoegen.

Ook niet onbelangrijk: SafanDarley is een leuke klant om voor te werken. Iedereen voelt zich vrij om feedback te geven en zo creëren we samen een hele open sfeer. Het is altijd makkelijk gezegd: “we zoeken geen leverancier, maar een partner”, maar dat is absoluut wat dit project ademt. Dat maakt het ook voor ons erg leuk om te doen“, aldus Wouter: Customer Success Manager bij iqbs.

Wil je ook weten wat we voor inzichten kunnen brengen uit jouw data in Infor LN, of ben je benieuwd naar onze visualisatiemogelijkheden op andere data? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Wil jij ook inzicht in jouw data?

Neem dan contact op met

Wouter iqbs Customer succes manager

Wouter

Customer Success Manager