Testen en updaten in de cloud (en de uitdagingen die daarbij horen)

Testen en updaten in de cloud

Kostenoptimalisatie, flexibiliteit of security. Er zijn van tal voordelen over de cloud op te sommen. Bij iqbs geloven we dat Microsoft Azure, het cloudplatform van Microsoft, de weg naar de toekomst biedt. En die toekomst is vandaag; wij implementeren en migreren nu al klanten op ons iqbs BI on Azure platform. Het iqbs BI on Azure framework is 100% cloud based en brengt data uit je ERP en andere bronsystemen samen in een modern datalake. Klaar om actionable rapportage te leveren in Power BI en Microsoft Fabric! Dit betekent ook dat testwerkzaamheden voor het grootste deel in de cloud plaatsvinden. In deze blog bespreken we het updaten en testen van applicaties in de cloud en hoe je hiermee om kunt gaan.

Wouter iqbs Customer succes manager

De voordelen die de cloud met zich meebrengt, gaan vanzelfsprekend ook gepaard met uitdagingen. Niets wat we met ons framework niet kunnen beheersen, maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan de uitdagingen die hierbij horen.

Een voorbeeld hiervan is dat een beheerder niet meer belast is met het uitvoeren van updates, wat ongetwijfeld tijd bespaart. Toch kan dit ook als een potentiële uitdaging worden beschouwd, aangezien er geen gelegenheid meer is om te testen voordat een update wordt gepusht. Hoe kun je als IT-manager samen met je beheerders omgaan met deze situatie? Lees verder voor onze handige tips.

Was het niet altijd nodig om te testen?

Zeker, dat was altijd al nodig en nu des te meer. Een opvallend kenmerk van de cloud is dat IT-managers en applicatiebeheerders niet langer de volledige controle hebben over het tijdstip van de implementatie van nieuwe versies. Hierdoor is het van groot belang om nauw betrokken te zijn bij updates.

Nooit meer updates, of juist altijd

Doorgaans worden software updates automatisch en naadloos geïmplementeerd in de cloudomgeving, zonder dat er extra inspanningen van een beheerder nodig zijn. Dit is wat cloud softwareleveranciers over hun eigen software zeggen, maar ze hebben zelden tot nooit zicht op de gehele architectuur die bij jouw organisatie draait. Ze kunnen dus niet met zekerheid zeggen dat je hele bedrijfsproces blijft doorlopen.

Het iqbs BI on Azure framework is specifiek ontwikkeld om diverse applicaties te integreren, voornamelijk op het niveau van data. We richten ons erop om bij elke vernieuwing alle (nieuwe) data uit verschillende applicaties te laden. Integratie-denken zit simpelweg in onze genen. 

Integraties: niet meer op de database, maar via API’s

API’s (Application Programming Interfaces) worden gebruikt in cloudapplicaties om toegang te bieden tot functionaliteiten én gegevens. Met deze technologie is het mogelijk om gegevens en functionaliteiten van cloudapplicaties beschikbaar te stellen aan andere applicaties, systemen of gebruikers. De database wordt nog steeds gebruikt om gegevens op te slaan en te beheren, maar de toegang tot de database kan worden beperkt en gecontroleerd via API’s om de performance en consistentie te waarborgen.

Waar een database van oudsher niet snel wordt geüpdatet, anders dan het toevoegen van tabellen en kolommen, kan een API ook op regelmatige basis geüpdatet worden door de leverancier van het ERP of een andere business applicatie. In plaatst van een generieke connector naar SQL, moeten we nu per business applicatie connecten naar een specifieke API die elke keer weer een eigen update-interval kent van de eigen cloudleverancier.

Niet meer één grote applicatie om te testen

Binnen het iqbs BI framework maken we gebruik van verschillende elementen van het Azure platform. Naast de Azure elementen maken we ook gebruik van externe software zoals Xtract IS van Theobald of Zebra BI visuals voor Power BI. De totale architectuur, inclusief het iqbs BI on Azure-framework, is uitgegroeid tot een naadloze integratie van diverse componenten. Deze componenten worden op verschillende momenten voorzien van updates.

Hoe test ik specifiek mijn BI-omgeving?

Om je BI-omgeving te testen, inclusief Power BI-rapporten en dashboards, zijn verschillende invalshoeken relevant met elk hun eigen tests. Hieronder de verschillende test voor je BI omgeving op een rij.

Functionele tests

Voer functionele tests uit om ervoor te zorgen dat je Power BI-rapporten en dashboards correct werken en de gewenste resultaten opleveren. Controleer of de gegevens correct worden geaggregeerd, filters en slicers goed functioneren en de visualisaties juist worden weergegeven. 

Gegevenstests

Verifieer de nauwkeurigheid en volledigheid van de gegevens in je Power BI-rapporten. Vergelijk de gegevens in je rapporten met de bron- of referentiegegevens om te controleren of de aggregaties, berekeningen en transformaties correct geïmplementeerd zijn. 

Prestatietest

Evalueer de prestaties van je Power BI-rapporten en dashboards om ervoor te zorgen dat ze snel en responsief zijn, zelfs bij het verwerken van grote datasets. Test de laadtijden van rapporten, interactieve snelheid bij het filteren en de reactietijden bij het wijzigen van selecties 

Compatibiliteitstests

Zorg ervoor dat je Power BI-rapporten en dashboards correct worden weergegeven en functioneren op verschillende apparaten, webbrowsers en natuurlijk de Power BI app op Android en iOs. Test de compatibiliteit met populaire webbrowsers, zoals Chrome, Firefox, Edge, evenals verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en smartphones. 

Gebruikerstests

Betrek eindgebruikers bij het testproces door hen te vragen de Power BI-rapporten en dashboards te gebruiken en feedback te geven. Verzamel suggesties, opmerkingen en eventuele problemen om de gebruikerservaring te verbeteren. Zorg ervoor dat je tijdens de testfase geen rapporten uitbreidt met nieuwe wensen en inzichten. Dat gebeurt pas in de volgende sprint of projectfase.

Cloud specifiek testen

Bij het testen (en updaten) van een BI-omgeving in de cloud, zoals Azure, Fabric en Power BI, zijn er enkele specifieke aspecten die verband houden met de cloudomgeving. Hier zijn enkele cloudspecifieke teststappen die je kunt overwegen.

Schaalbaarheidstests

Test de schaalbaarheid van je BI-omgeving in de cloud door grote datasets en een toenemend aantal gebruikers te simuleren. Dit helpt bij het evalueren van de prestaties en het vermogen van de cloudinfrastructuur om te voldoen aan de vraag en om te gaan met groeiende werklasten.

Elastische mogelijkheden

Maak gebruik van de elastische mogelijkheden van de cloud om de capaciteit van je BI-omgeving dynamisch op te schalen of terug te schalen op basis van de behoeften. Voer tests uit om ervoor te zorgen dat je BI-omgeving soepel kan op- en afschalen met de veranderende vraag.

Data-integratie en -migratie

Test de gegevensintegratie en -migratie tussen verschillende cloudgebaseerde diensten en bronnen. Dit omvat het testen van de gegevensstroom vanuit de ERP-cloudsoftware naar je datalake en datawarehouse, het controleren van de gegevensconsistentie en het waarborgen van een vlotte gegevensoverdracht.

Beveiliging en toegangscontrole

Test de beveiligingsmaatregelen en toegangscontrole van je BI-omgeving in de cloud. Dit omvat het testen van de authenticatie- en autorisatiemechanismen, het evalueren van de gegevensversleuteling en het controleren van de naleving van nalevingsnormen, zoals AVG of HIPAA

High availability en disaster recovery

Voer tests uit om ervoor te zorgen dat je BI-omgeving in de cloud veerkrachtig is en kan omgaan met mogelijke verstoringen. Test de beschikbaarheid van je systemen, inclusief failover-mechanismen en de hersteltijd bij het herstellen van operationele storingen of noodgevallen.

Monitoring en logboekregistratie

Implementeer effectieve monitoring- en logboekregistratiemechanismen om de prestaties, beveiliging en fouten van je BI-omgeving in de cloud te volgen. Test de monitoringinfrastructuur en controleer of je de juiste gegevens en statistieken verzamelt om problemen te identificeren en te analyseren. In het geval van iqbs BI is het zo dat ons framework ingericht is op het inhalen van gemiste refreshes en loggen van gemiste snapshots.

Kostenoptimalisatie

Cloudomgevingen hebben vaak kostenimplicaties op basis van het gebruik en de resources die worden ingezet. Test de schaalbaarheid en kostenimplicaties van je BI-omgeving in de cloud om ervoor te zorgen dat je resources efficiënt worden gebruikt en dat je niet onnodig hoge kosten maakt.

Het is belangrijk om al deze cloudspecifieke aspecten te overwegen en de juiste teststappen uit te voeren om de betrouwbaarheid, prestaties en beveiliging van je BI-omgeving in de cloud te waarborgen.

Welke tools biedt Microsoft specifiek om testen en updaten in de cloud te beheersen?

  • Microsoft Azure DevOps biedt mogelijkheden voor het plannen, volgen en beheren van je testactiviteiten. Je kunt testplannen maken, testcases definiëren, tests uitvoeren en testresultaten bijhouden met behulp van Azure DevOps.
  • Azure Data Factory: Azure Data Factory is een cloudgebaseerde gegevensintegratiedienst van Microsoft. Je kunt het gebruiken om gegevens te extraheren, transformeren en laden (ETL) naar je Power BI-omgeving. Azure Data Factory biedt ook mogelijkheden voor geautomatiseerd gegevenspipelinemanagement, inclusief testen en validatie van gegevensstromen.
  • Power BI Service: het cloudgebaseerde platform van Power BI biedt functies voor het delen, publiceren en beheren van Power BI-rapporten en dashboards. Je kunt de Power BI Service gebruiken om je rapporten te delen met specifieke gebruikers of groepen en om te controleren wie toegang heeft tot je gegevens en rapporten.
  • Power BI Desktop: Power BI Desktop is de desktopapplicatie waarmee je Power BI-rapporten en dashboards kunt ontwikkelen. Je kunt Power BI Desktop gebruiken voor lokale ontwikkeling, tests en debugging voordat je je rapporten publiceert naar Power BI Service.
  • Daarnaast biedt Microsoft uitgebreide documentatie, tutorials en community-ondersteuning voor Power BI en Azure. Gebruik deze bronnen om meer te leren over het testen en optimaliseren van je BI-omgeving op Azure en Power BI.
  • Microsoft Fabric is, voor de volledigheid, een samenvoeging van de eerste genoemde diensten, dus de tools zijn ook hierin beschikbaar. 

Het iqbs BI on Azure framework

Het iqbs BI on Azure framework, ook beschikbaar op Microsoft Fabric, biedt een aantal krachtige onderdelen om je te ondersteunen in de cloud. 

  • Het is gericht op schaalbaarheid en kostenoptimalisatie. Onze builders genereren Azure diensten die alleen draaien op het moment dat ze nodig zijn, met de juiste capaciteit. 
  • Met de ingebouwde monitoring onderdelen hebben we snel inzicht in mogelijke effecten van wijzigingen in de software.  
  • Dezelfde monitoring biedt ook inzicht in de kosten van de afzonderlijke Azure componenten en mogelijkheden om die verder te optimaliseren. 
  • Omdat we de connectoren, het datawarehouse en Power BI modellen geautomatiseerd genereren, zijn ze ook gelijk gestandaardiseerd. Dit vereenvoudigt het beheer enorm en bij mogelijke incidenten door uitgerolde updates van bijvoorbeeld de ERP-leverancier, hebben we de oorzaak snel gevonden en is een patch snel uitgevoerd.

Meer weten over de mogelijkheden van iqbs on Azure?

Ben jij benieuwd welke mogelijkheden deze cloud bieden voor jouw organisatie? Of wil je eens sparren over het testen en updaten in de cloud? Neem dan gerust contact met ons op. Je kunt direct een afspraak met onze sales-collega Wouter inplannen via onderstaande knop.