Nog slimmer sturen met Data Science

  1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Nog slimmer sturen met Data Science

Een stap verder met Data Science

Naast dat onze BI consultants natuurlijk alles met Business Intelligence en slimme rapportages doen, zijn ze ook bezig met de toekomst. De toekomst van data ligt naast het gebruik van Business Intelligence namelijk nog een stapje verder: in Forecasting, Predictive Analysis en Data Science.

Onze consultants werken voor een van onze klanten aan een slimmere versie van de forecasting oplossing op basis van Power BI. Hiermee worden trends uit de salesdata doorgetrokken, waarmee inzichtelijk wordt welke bevoorrading er nodig is in de verschillende winkels. Zo kan de klant voorspellen wat er per winkel nodig is aan de hand van eerdere verkoopdata.

Power BI

Van Business Intelligence naar Data Science

Data Science is een snel opkomende trend in het data landschap. Met Data Science ga je een stap verder dan Business Intelligence, omdat je ook met correlaties gaat werken. Power BI kan grafieken al voor je doortrekken naar de toekomst, maar Data Science heeft nog betere mogelijkheden om te kunnen voorspellen. Het grote verschil is dat een algoritme met R (programmeertaal om zelf voorspellende modellen en algoritmes te maken) ook zelflerend is, en dat het getraind kan worden om zelf waardes te berekenen.

Met Data Science en algoritmes zie je vaak bepaalde correlaties duidelijk worden die je in het begin nooit voor ogen had. Dat de verkoop van ijs stijgt als het lekker weer is ligt redelijk voor de hand, maar ook minder duidelijke verbanden kunnen in jouw data verborgen liggen. Dit soort verbanden kun je dan uit je bedrijfsdata halen, zeker als je andere databronnen gaat integreren.

Je ziet nu ook in Power BI, SQL server en Azure Machine Learning (Azure ML) dat er nieuwe plug-ins zijn waarin je R (of andere programmeertalen) kunt implementeren. Zo kan iqbs BI ook voor Data Science projecten gebruik maken van de krachtige visualisaties maken van Microsoft Power BI.

"Over een aantal jaar gaat Data Science met Machine Learning en Artificial Intelligence nóg groter worden, waardoor ze een belangrijke rol in de bedrijfsvoering gaan spelen."
Wesley
BI Consultant

Toekomstige effecten voorspellen

Om Data Science effectief in te zetten moet je altijd een doel voor ogen hebben en moet je data beschikbaar hebben om effecten in de toekomst te voorspellen. Denk bijvoorbeeld aan het voorspellen van het aantal storingen aan machines bij een productiebedrijf. Kun je dan correlaties vinden in de machine output en de data van storingen in machines? Heel vaak wel, maar liever wil je voorkomen dat een storing optreedt. Uit bepaalde data in machines, kun je met de inzet van een Data Science model afleiden wanneer je machine in alle waarschijnlijkheid in storing zal gaan. Daar kun je dan op inspelen door het uitvoeren van planbaar, preventief onderhoud, zodat je uiteindelijk geen dag down-time hebt. Dat scheelt uiteindelijk in de kosten!

iqbs en Data Science

Bij iqbs investeren we veel in onze mensen en de toekomst. Naast dat al onze consultants Microsoft gecertificeerd zijn, hebben we ook collega’s die opleidingen volgen of gevolgd hebben op het gebied van Data Science en AI. Alles om meer kennis in huis te halen en houden. Zo volgen we trends en ontwikkelingen op de voet. Heb jij een vraagstuk dat klaar is voor de toekomst? We helpen je heel graag om nog meer inzicht en waarde uit je data te krijgen.

Is jouw organisatie al klaar voor de volgende stap en wil je vooruitkijken met je bedrijf? Lees dan meer over Predictive Analytics.
Wouter iqbs Customer succes manager
Wouter
Customer Success Manager
Wil je meer weten over de mogelijkheden van iqbs BI voor Infor LN?
Maak dan een afspraak of vraag een gratis demo aan.
Wouter iqbs Customer succes manager
Wouter
Customer Success Manager