Infor Birst of Microsoft Power BI: voor welke oplossing kies jij?

Het ERP LN systeem van Infor is inmiddels ook als cloud-versie beschikbaar: Infor CloudSuite Industrial Enterprise (Infor CSIE). Bij het overstappen naar de Infor CloudSuite worden extra functionaliteiten meegeleverd, zoals Birst, de business intelligence oplossing van Infor. De vraag die we in deze blog beantwoorden; is Infor Birst de oplossing waar je op wacht?

First things first: wat is Birst?

Birst is opgericht in 2004 als een consulting bedrijf dat BI-oplossingen implementeerde. Het bedrijf lanceerde in 2007 haar eerste cloud-gebaseerde BI-platform. Birst bleef de productlijn uitbreiden en verbeteren. Zij werd in 2017 overgenomen door Infor, om de BI-mogelijkheden van het ERP-systeem Infor LN uit te breiden.

In 2015 werd Birst voor het eerst erkend in de Gartner Magic Quadrant voor BI- en analytics-platforms. Het Gartner Magic Quadrant biedt een visueel overzicht van leiders, nieuwkomers, visionairs en niche-spelers op het gebied van BI- en analytics-platforms. We zien Infor sinds 2022 niet meer terug in het Quadrant vanwege hevige concurrentie vanuit Microsoft.

Infor Birst vs. Microsoft Power BI

De absolute heerser in het Gartner Magic Quadrant is Microsoft. Zij zijn aanwezig met een breed scala aan tools, waarvan Power BI als de front-end gezien wordt en kan worden vergeleken met Birst. Gartner biedt een uitgebreide vergelijking van de twee platforms aan.  

Onderstaande afbeelding laat een verschil in beoordeling zien, maar toont vooral een groot verschil in aantallen gebruikers aan.

De Birst community is dan ook vele malen kleiner dan de community van Microsoft’s Power BI. Een marktverkenning op Enlyft laat zien dat Birst een marktaandeel van 0,23% heeft, waar Microsoft Power BI bijna 15% van de markt beslaat. Enlyft geeft ook aan dat meer dan 100.000 bedrijven Power BI gebruikers zijn. Deze cijfers zijn gebaseerd op wereldwijd gebruik. In de Nederlandse markt is het verschil nog groter. Er zijn dus weinig gebruikers en bijna geen consultants/ontwikkelaars voor Birst in Nederland te vinden. Dit maakt het erg lastig om in Nederland aanpassingen in een op Birst gebaseerd BI systeem te realiseren. 

Voordelen van Infor Birst

Zowel Infor Birst als Power BI zijn krachtige business intelligence-tools. Beide zijn geschikt voor het rapporteren en analyseren van data uit Infor LN. Elk platform heeft zijn eigen sterke punten en voordelen. We gaan nu in op de voordelen van Birst.

Een van de belangrijkste voordelen van Birst ten opzichte van Microsoft Power BI is de ingebouwde connectiviteit met Infor LN. Birst heeft een speciale connector voor Infor LN, waardoor het makkelijk is om gegevens uit Infor LN te integreren in rapporten en analyses. De tijd en moeite die nodig zijn om gegevens te ontsluiten en te transformeren in Infor LN wordt hierdoor verminderd, waardoor de implementatietijd wordt verkort.

Een ander voordeel van Birst is de mogelijkheid om gegevens te modelleren en te transformeren binnen het platform. Birst biedt geavanceerde mogelijkheden voor datamodellering, waardoor complexe gegevens uit Infor LN makkelijk omgezet worden in bruikbare inzichten en rapporten. Bovendien beschikt Birst over een krachtige en intuïtieve ETL (extract, transform, load) functie, waarmee gegevens van verschillende bronnen kunnen worden geïntegreerd en getransformeerd.

Birst: in de praktijk

Hoewel de vergelijking tussen Birst en Power BI, vanuit ERP LN perspectief voordelen laat zien voor Birst, valt dit in de praktijk wel mee. De koppeling die Birst met ERP LN gebruikt loopt via het Infor Data Lake, welke ook gebruikt kan worden door andere BI-producten.

M.b.t. kosten: Birst begint bij $30,000 per 20 gebruikers per jaar, kijk bijvoorbeeld op itqlick.com. Dit betreft de gehele tool inclusief data extractie tools. De instap van Power BI is initieel een stuk goedkoper: $10 per user per maand, $2.400 voor 20 gebruikers per jaar. Wanneer er een data warehouse oplossing in Microsoft Azure (cloud) of Microsoft SQL Server (on-premises) opgezet wordt, is het kostenverschil ten opzichte van Birst uiteraard minder.

Een goed alternatief

Het alternatief voor Birst is iqbs BI for Infor. Dit is een kant-en-klare BI-oplossing met rapportages in Power BI en is gebaseerd op het Microsoft dataplatform. Het platform biedt, net als Birst, ingebouwde connectiviteit met Infor LN (zowel voor de on-premises als cloudversie van Infor LN). Alle genoemde voordelen van Birst zijn daarmee ook voor handen op het Microsoft dataplatform.

Microsoft: in de praktijk

We hebben al vele klanten voorzien van een Microsoft BI-oplossing op hun Infor ERP. Wil je weten hoe dat bevalt? Lees dan de verhalen van onze klanten, bijvoorbeeld die van Safan Darley.

"Het grote voordeel is dat ze bij iqbs zowel verstand hebben van de BI-tool als van het erp-systeem dat wij gebruiken en het datamodel erachter. Naast dat ze ons helpen om meer te werken met de data uit ons systeem, hebben ze ook heel veel verstand van onze business.”

Een keer in gesprek over de mogelijkheden?

Ben je op zoek naar de beste BI-oplossing voor jouw organisatie?  We denken graag met je mee. Neem gerust contact op met ons voor een gesprek. We bespreken graag de mogelijkheden met je.