Gartner: Microsoft opnieuw uitgeroepen tot beste BI software

  1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Gartner: Microsoft opnieuw uitgeroepen tot beste BI software

Voor de dertiende(!) keer op rij is Microsoft erkend als leider in het Gartner Magic Quadrant onderzoek voor ‘Analytics & Business Intelligence platforms’. Ze laten daarmee de concurrenten in de BI-wereld ver achter zich en zijn op uitvoeringsvermogen en visie de hoogst aangeschreven software. Gartner is een onafhankelijk onderzoeksbureau dat jaarlijks onderzoek doet naar softwarebedrijven.

Gartner's Magic Quadrant

Bron: Gartner (2020)
Bron: Gartner (2020)

Onderzoeksbureau Gartner publiceert jaarlijks een onderzoek naar de verschillende BI-tools op de markt. Hierin wordt gekeken welke BI-tools het beste werken en het meest toekomstbestendig zijn. In het ‘Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytic Platforms 2020’ van Gartner is te zien dat Microsoft gepositioneerd is als de meest toonaangevende Business Intelligence partij. Ten opzichte van voorgaande jaren is deze voorsprong alleen maar groter geworden. Dit maakt dat Microsoft (Power) BI organisaties nu en in de toekomst helpt bij bedrijfsprocessen en complexe Analytics uitdagingen.

Leider in Analytics & Business Intelligence software

Microsoft komt dus als leidende BI-software uit het Gartner onderzoek. Ze hebben een zeer uitgebreide en visionaire roadmap en een enorme achterban door hun Microsoft Office producten. Microsoft biedt bijvoorbeeld in Power BI interactieve dashboards, visueel gebaseerde gegevensdetectie, gegevensvoorbereiding en verbeterde analyses. 

De BI software is beschikbaar als cloud optie in Azure of als on-premise optie in Power BI Report Server. Power BI Desktop kan worden gebruikt als een zelfstandige, gratis tool voor persoonlijke analyses. De installatie van Power BI Desktop is vereist wanneer hoofdgebruikers complexe gegevensmashups maken met on-premises gegevensbronnen. Microsoft brengt een wekelijkse update uit van zijn cloudservice, die in 2019 honderden functies heeft toegevoegd.

Waarom Microsoft BI leidend is

Het marktaandeel van Power BI (binnen Microsoft BI) is heel erg verbeterd doordat je nu vanaf 10 dollar per gebruiker per maand betaald. Daarnaast is Power BI nu opgenomen in het Office 365 E5 pakket opgenomen, waardoor veel grote bedrijven makkelijker bij de software kunnen. Andere Microsoft tools zoals Excel verwijst zelfs door naar Power BI waardoor meer mensen de waardes van Power BI gaan inzien.

Met de releases in 2019 overtrof Power BI Pro de meeste concurrenten door de nieuwe functionaliteiten. De software heeft veel innovaties doorgevoerd, waaronder Machine Learning en uitgebreidere Analytics. AI-gestuurde functies zoals tekst-, sentiment- en beeldanalyse zijn nu ook beschikbaar door de mogelijkheden binnen Azure.

Daarnaast blijft Microsoft investeren in mogelijkheden om deze te integreren met Power BI. Dit sluit goed aan bij de trends op het gebied van openheid, consumentisering en automatisering die door Gartner ook zijn bestempeld als belangrijke marktaanjagers.

Waar Microsoft nog in kan verbeteren

Power BI Pro in de cloud heeft vooralsnog meer functionaliteiten dan Power BI Report Server. Denk hierbij bijvoorbeeld aan waarschuwingen, Quick Insights en een Q&A in de gevoerde taal. Daarnaast biedt Microsoft BI niet de flexibiliteit om een ander cloud aanbod te kiezen, het werkt alleen met de Microsoft cloud technologie Azure. 

Power BI zelf biedt een breed scala aan dataconnectoren. Uit het Gartner onderzoek blijkt dat de query-prestaties van on-premises data gateways variabel zijn en inspanning vereisen om te optimaliseren. Connectiviteit met bijvoorbeeld SAP BW en HANA-direct query’s is problematisch te noemen – gelukkig is iqbs BI voor SAP hier een fantastische oplossing voor.

De meest complete software

De snelheid van implementatie is een belangrijk aspect voor BI en Analytics software. Power BI is een belangrijk onderdeel van Microsoft BI en biedt een eenvoudige en laagdrempelige manier om uit verschillende databronnen informatieve visuals te ontwikkelen. Uit het onderzoek van Gartner blijkt dat de BI software van Microsoft blijvend sprongen maakt naar een hoger executieniveau. Ook de snelheid waarmee Microsoft met innovaties komt in Power BI of SQL ligt enorm hoog. Daarmee is Microsoft ook na 13 jaar nog steeds de beste software om mee te werken binnen Business Intelligence.

Wil je ontdekken wat de Microsoft BI voor jouw bedrijf kan betekenen?
Otis
Business Development Manager