Vijf meest voorkomende valkuilen van een BI-implementatie

  1. Home
  2. /
  3. News
  4. /
  5. Vijf meest voorkomende valkuilen van een BI-implementatie

Valkuilen tijdens een BI-implementatie

Ieder project heeft zijn valkuilen. Dit is bij een implementatie van een BI-platform niet anders. Gelukkig lopen de consultants van iqbs al wat jaren mee en weten zij dus precies waar ze op moeten letten. Wil jij ook beslagen ten ijs komen? Lees dan verder voor de meest voorkomende valkuilen. 

Wouter iqbs Customer succes manager

Valkuil 1: Verkeerde focus

Organisaties zijn vaak gefocust op het implementeren van de technologie bij een BI-implementatie, terwijl ze ook de focus moeten leggen op de zakelijke processen en behoeften. Het is belangrijk om vanaf het begin een duidelijk beeld te hebben van de zakelijke doelstellingen en te zorgen dat het BI-platform de juiste functionaliteit biedt om deze doelen te bereiken.

Valkuil 2: Slechte datakwaliteit

Een van de grootste valkuilen bij een BI-implementatie is slechte datakwaliteit in de bronsystemen. Het is belangrijk om te zorgen voor nauwkeurige en consistente data en betrouwbare gegevensbronnen. Dit wordt bereikt door het opzetten van een gegevensbeheerproces en het implementeren van dataverificatie- en validatieprocedures.

Goed om te weten: iqbs weet als geen ander hoe je deze valkuil vermijdt en we zorgen er dan ook voor dat het BI-platform optimaal presteert en de juiste inzichten biedt. We bieden training, advies en ondersteuning om de kwaliteit van de data te verbeteren, de relevantie van de data te waarborgen en de prestaties van het platform te optimaliseren.

Valkuil data implementatie

Valkuil 3: Gebrek aan gebruikerstraining

Een andere veelvoorkomende valkuil is het gebrek aan training voor gebruikers. Het is belangrijk dat alle gebruikers van het BI-platform goed getraind zijn en weten hoe ze de oplossing en rapporten moeten gebruiken om beslissingen te nemen. Deze actie staat altijd in het projectplan, maar we zien te vaak dat dit erbij inschiet. 

 

Valkuil 4: Te veel data

Zodra je te veel data in het BI-platform integreert, leidt dat tot inefficiëntie en vertragingen. Het is belangrijk om alleen de relevante en bruikbare gegevens in het BI-platform op te nemen. Elke tabel en ieder veld dat wordt opgehaald, moet worden gecureerd en gevalideerd. Soms is er zoveel data dat het een uitdaging wordt om een analyse of een rapport te maken.

Valkuilen BI-implementatie

Valkuil 5: Gebrek aan betrokkenheid eindgebruikers bij BI-implementatie

Dit lijkt een open deur, maar zodra eindgebruikers niet betrokken zijn bij een BI-implementatie  (en niet goed getraind) leidt dit tot een laag gebruik van het platform en een gebrek aan vertrouwen in de gegevens die eruit voortkomen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende betrokkenheid en training van de uiteindelijke gebruikers

Kunnen we ergens mee helpen?

iqbs is dé specialist als het gaat om het opzetten van de rapportages en dashboards op basis van de gegevens die zijn verzameld. Neem dus gerust contact met ons op als je hier ondersteuning bij nodig hebt. Zo kunnen we de training van eindgebruikers op ons nemen of een adviserende rol aannemen bij het bepalen van doelen van een project. Neem gerust contact met ons op of plan direct een afspraak in de agenda van onze Customer Success Manager Wouter.

Vaker de diepte in met BI? Abonneer je op de nieuwsbrief!

    Ja, ik wil me aanmelden voor de nieuwsbrief